Elin Vergoor

Alles over mode, wellness en gezond eten

Hoe draag je een hoed?

Hoeden worden tegenwoordig niet meer zoveel gedragen als dat ze vroeger werden gedragen. Desondanks kan je nog steeds een hoed kopen en kunnen het nog steeds hele mooie accessoires zijn die een outfit kunnen maken of, in slechte gevallen, kunnen breken. Ook kan je natuurlijk niet de praktische redenen vergeten waarom je een hoed kopen om te dragen, namelijk als bescherming tegen zonlicht en regen om voor wat extra warmte op je hoofd.

Op de juiste manier dragen

Over het algemeen is dit een belangrijke vuistregel: een hoed zit goed wanneer deze net boven de wenkbrauwen zit. Ook kan het nuttig zijn om de bijbehorende etiquette te weten, met name dat de hoed afgaat wanneer je je jas uit doet. Er zijn nog andere etiquetteregels die horen bij het dragen van een hoed, zoals het lichten of afdoen van de hoed wanneer je iemand groet. Hoewel dit nog steeds als netjes wordt gezien onder bepaalde groepen mensen of chique gelegenheden, wordt de etiquette niet meer zo gevolgd voor alledaagse gelegenheden of gebruik.

Het is belangrijk om kieskeurig te zijn wanneer je een hoed draagt en wat voor soort hoed je draagt. Niet elke hoed is namelijk geschikt voor bepaalde gelegenheden of omstandigheden.

Als je veel haar hebt, onthoud dan dat je gezicht hoogstwaarschijnlijk smaller eruit zal komen te zien omdat delen van het haar onder de hoed gestopt zijn. Doorgaans geldt ook: hoe chiquer of belangrijker de gelegenheid, hoe strakker de hoed.

Wanneer wel en niet dragen

Een makkelijk te onthouden regel is dat wanneer je je jas uit doet, je ook je hoed af doet. Als je als man binnen in huis een hoed draagt, wordt dat gezien als onbeschoft, voornamelijk omdat de etiquette van een hoed vooral draait om het feit dat een hoed wordt gedragen als bescherming tegen de wind, regen, kou of zon.

Er zijn wel een paar uitzonderingen op deze etiquette. Zo kan je je hoed blijven dragen als je onderweg bent, dus je kan je hoed op laten als je je bijvoorbeeld in het openbaar vervoer of in een winkel bevindt.