Elin Vergoor

Alles over mode, wellness en gezond eten

Fan van natuur en vooral van bossen? Boek een reisje naar het Zwarte Woud

Zwarte Woud

Het Zwarte Woud is een gebied in het uiterste zuidwesten van Duitsland, nagenoeg tegen Frankrijk en Zwitserland aan. Deze regio mag met onder meer Karlsruhe en Freiburg im Breisgau dan wel een paar steden hebben die de moeite waard zijn, de meeste mensen bezoeken het ‘Schwarzwald’ toch echt om wat de natuur er te bieden heeft. En dat is heel wat, wat geen wonder is als je je beseft dat dit het grootste bosgebied heeft van heel Duitsland. 

Watervallen van Triberg, Zwarte Woud

Wat het Zwarte Woud aan natuur te bieden heeft

Het uiterst bosrijke gebied van het Zwarte Woud bevat in totaal zo’n 30.000 kilometer aan wandelpaden. Bewegwijzerde wandelpaden welteverstaan, en dat is geen wonder, want uitgezette wandelroutes zijn hier uitgevonden. Hoe dan ook, als je hiernaartoe op vakantie gaat, dan weet je dus wat je te doen staat. Wandelen in het Zwarte Woud is evenwel heel anders dan in Nederland. Je hebt er bijvoorbeeld meer hoogteverschillen. Wandelen over de bergflanken is een belevenis op zich. Vergeet wandelend, fietsend of rijdend ook niet de hieronder genoemde hoogtepunten mee te pakken:

• De watervallen van Triberg. Deze watervallen liggen vlak bij het genoemde stadje. Ze behoren tot de hoogste watervallen van het land: zo’n 163 meter stort het water van de Gutach naar beneden.

• De Titisee: dit is een meer waarlangs het prachtig wandelen is, maar waarop je van een afstandje ook een fabuleus uitzicht hebt.

Titisee, Zwarte Woud

• Over mooi uitzicht gesproken: vanaf de Feldberg (met 1493 meter het hoogste punt van de regio) geniet je van een ronduit fenomenaal panorama.• De bron van de Donau, een van Europa’s bekendste en langste rivieren, ontspringt vlak bij Donaueschingen in het Zwarte Woud. Met een monument wordt een van de bronnen gemarkeerd.