Elin Vergoor

Alles over mode, wellness en gezond eten

Let op slijtage aan de wiellagers van je auto

Auto

Houd zeker boven de 50.000 kilometer rekening met slijtage aan de wiellagers van je auto. Het is afhankelijk van het gebruik van de auto, of de lagers mogelijk al eerder vervangen moeten worden. Bovenal is het belangrijk om slijtage goed in de gaten te houden. Op deze wijze wordt de kans op gevaarlijke situaties verkleind. In dit artikel vertellen we je meer over de werking en locatie van het onderdeel in de auto. Ook geven we je tips om de onderdelen in het geval van slijtage zo voordelig mogelijk te kunnen laten vervangen. De meest goedkope optie hierbij is vanzelfsprekend het zelf vervangen van de lagers. Helaas hebben veel mensen niet de kennis, ervaring en het gereedschap om dit te doen.

Wiellagers

Werking van de wiellagers in voertuigen

De wiellagers zijn bevestigd in het draaiende deel van de wielnaaf onder de auto. Het gaat hierbij om het deel van de wielnaaf, waaraan ook het wiel zelf gemonteerd zit. In totaal zijn er dus vier van deze lagers in je auto aanwezig; bij ieder wiel een losse lager. Het kan voorkomen dat deze lagers geen los onderdeel meer zijn in je auto. Bij moderne auto’s wordt vaak voor een complete wielnaaf gezorgd, waarvan de lagers en bijvoorbeeld ook de ABS-sensoren standaard een onderdeel zijn. Mocht er slijtage optreden, dan moet de volledige wielnaaf vervangen worden.

Auto onderdeel

Voordelig vervangen van losse onderdelen

Om het vervangen van onderdelen van auto’s zo voordelig mogelijk te maken, is het raadzaam om de onderdelen zelf te bestellen. Er zijn verschillende webwinkels met een breed scala aan onderdelen voor auto’s. De lagers zijn hier een goed voorbeeld van, evenals de wielnaven en bijvoorbeeld de ABS-sensoren. Deze onderdelen werden reeds beschreven. Neem de losse onderdelen mee naar een automonteur in de buurt, die ze vervolgens voor je kan plaatsen. Zou je de onderdelen door een monteur laten bestellen, dan wordt hier vaak een marge over gerekend.